- jedna i pół tabliczki gorzkiej czekolady (to około 150g)
- 300 ml mleka
- ok. 100ml śmietanki
Każdy chyba już wie jak to przyrządzić jednak napiszę :P
1. Mleko i śmietankę przelać do rondelka, postawić na gazie
2. Czekoladę posiekać, z polskimi nożami będzie to dość trudne więc ja najpierw połamałam na kostki a dopiero potem zaczęłam siekać
3. Poczekać aż masa się zagotuje, następnie ostrożnie wsypać czekoladę z deski do rondelka. Piszę ostrożnie bo mi trochę czekolady się wymsknęło a płyta była nagrzana i się roztopiła ;D
4. Mieszać, koniecznie trzepaczką!
5. Gdy czekolada całkiem się roztopi a masa będzie mieć równomierny kolor odstawić z ognia (albo go wyłączyć...).
6. Czekoladę przelać do filiżanek, jeśli dla was czekolada będzie za gorąca możecie dolać trochę zimnej śmietanki, ja tak zrobiłam.
Czas przygotowania - ok. 20 minut
Ilość - 4-5 filiżanek, zależy ile da się śmietanki na koniec ;)
Smacznego!
Mniaam ! ;))
OdpowiedzUsuńhttp://kwejk.pl/obrazek/695588/chinski,horoskop.html
OdpowiedzUsuńfajny blog :)
Mmm...
OdpowiedzUsuńChyba sobie w zimę jak przyjdę z górki ( jazdy na sankach ) zrobię taką :)
Dziękuję za przepis!;***
przepis na pewno wypróbuje! co do kleju to nadal szukam ideału :D pattex w miarę się sprawdził, słyszałam że wikol jest dobry i zamierzam go wypróbować w najbliższym czasie :) a Ty masz jakiś ulubiony? :)
OdpowiedzUsuńJa używam też z Pattexu super klej power gel ale sprawdza się tylko w modelinie, z ceramiki po pewnym czasie odpada :/ Wikol? Hmm... Przynajmniej u mnie się nie sprawdził, używałam go na samym początku bo innego nie było w domu i skończyło się tym że na ulicy donuty mi spadały z uszu (dokładniej ze szpilek ;)
OdpowiedzUsuńTo chyba zrezygnuję z tego wikolu :D ciężko coś znaleźć sensownego niestety :p
OdpowiedzUsuńdokładnie, szkoda że nie ma takich specjalnych klejów do modeliny jak do decoupage'u ;)
OdpowiedzUsuńJaka śmietanka do tej czekolady? Ile procent?
OdpowiedzUsuń30%
Usuń