sobota, 3 grudnia 2011

Bezy!!!

Fakt, pisałam już przepis na r.c ale na nowym blogu nie może go zabraknąć! Ten jest i tak chyba trochę inny...
Naprawdę polecam i od razu mówię żeby się nie zrażać jak pierwsze 10 razy nie wyjdzie! Te bezy są na prawdę pyszne i ja uwielbiam je robić choć minus jest taki, że nie zawsze wychodzą takie same. To zależy od temperatury składników i wilgotności powietrza -  niestety :(

- 3 białka
- 190g cukru pudru
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej (dla chętnych)


1. Białka wlać do miski od miksera i zacząć miksować.

















2. Ubite białka powinny być białe i sztywne, powinny się pojawić małe zawijaski od miksera (ślady) oraz powinniśmy móc odwrócić miskę z białkami do góry dnem tak aby nie wyleciały nawet po klepaniu.



















3. Następnie stopniowo dodajemy cukru pudru.


















4. Dodajemy również mąką ziemniaczaną, masa powinna wyglądać tak:






















5. Teraz beziki nakładamy łyżką na przygotowaną papierem do pieczenia blachę. Można też użyć rękawa cukierniczego ale ja osobiście nie lubię mieć z nim do czynienia...




















6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C na około 40 minut.



















Smacznego!
Czas przygotowania - 30min + 40min pieczenia
Ilość - 2 blaszki, około 30 dużych bez






2 komentarze:

  1. przypominam, że żeby wziąć uddział w losowaniu , musisz wstaić info na swoim blogu :)

    ja bezy próbowałąm robi ć chyba z 5 razy i jeszcze nigdy mi nie wyszły ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi wyszły chyba za 10, ale miałam roczną przerwę :)

    Spróbuj z tym przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)