Naprawdę polecam i od razu mówię żeby się nie zrażać jak pierwsze 10 razy nie wyjdzie! Te bezy są na prawdę pyszne i ja uwielbiam je robić choć minus jest taki, że nie zawsze wychodzą takie same. To zależy od temperatury składników i wilgotności powietrza - niestety :(
- 3 białka
- 190g cukru pudru
- dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej (dla chętnych)
1. Białka wlać do miski od miksera i zacząć miksować.
2. Ubite białka powinny być białe i sztywne, powinny się pojawić małe zawijaski od miksera (ślady) oraz powinniśmy móc odwrócić miskę z białkami do góry dnem tak aby nie wyleciały nawet po klepaniu.
3. Następnie stopniowo dodajemy cukru pudru.
4. Dodajemy również mąką ziemniaczaną, masa powinna wyglądać tak:
5. Teraz beziki nakładamy łyżką na przygotowaną papierem do pieczenia blachę. Można też użyć rękawa cukierniczego ale ja osobiście nie lubię mieć z nim do czynienia...
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C na około 40 minut.
Smacznego!
Czas przygotowania - 30min + 40min pieczenia
Ilość - 2 blaszki, około 30 dużych bez
przypominam, że żeby wziąć uddział w losowaniu , musisz wstaić info na swoim blogu :)
OdpowiedzUsuńja bezy próbowałąm robi ć chyba z 5 razy i jeszcze nigdy mi nie wyszły ;(
Mi wyszły chyba za 10, ale miałam roczną przerwę :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z tym przepisem ;)