czwartek, 11 lipca 2013

Jak piekę i dekoruję torty

Hej! Jak zapewne zauważyliście, prawie zawsze pod danym tortem piszę taki "mini przepis", czyli jakie jest ciasto, krem i dekoracja. Dzisiaj, z uwagi na to, że często macie dotyczące tych kwestii pytania, postanowiłam napisać trochę więcej :)

1. Ciasto
Najczęściej do tortów używam zwykłego biszkoptu, mój ulubiony przepis to ten z Kotleta - http://kotlet.tv/biszkopt-do-tortow. Jeśli ciasto ma być czekoladowe to ostatnio upiekłam jedno z Moich wypieków i muszę przyznać, że znacznie pobiło inne które wcześniej próbowałam. Jest bardzo wilgotne więc nie trzeba go nasączać - http://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-czekoladowy-z-owocami-lata.

2. Krem
Jako bazę zawsze używam ubitej śmietany z mascarpone i cukrem. Na 150ml śmietanki dodaje połowę małego opakowania sera i ok.2 łyżki cukru. Jeśli robię krem czekoladowy dodaję 1 tabliczkę przestudzonej, gorzkiej czekolady i trochę kakao, do truskawkowego dodaje truskawki, waniliowego aromat czy pestki wanilii itd...

3. Nasączenie
Do nasączenia biszkoptu korzystam z przestudzonej, posłodzonej czarnej herbaty, tylko 1 raz, przy robieniu pomarańczowego tortu, posłużyłam się pomarańczowym likierem rozcieńczonym sokiem.




4. Polewa Czekoladowa
Przepis na moją ulubioną polewę napisałam Wam w ostatnim poście, wcześniej po prostu roztapiałam czekoladę w kąpieli wodnej i już, jednak potem była ona za twarda, kruszyła się i odpadała od ciasta przy krojeniu ( jak w torcie z różami).







5. Lukier plastyczny
Lukier plastyczny to chyba mój ulubiony sposób na dekoracje tortów - może dlatego, że jest podobny do modeliny? ;) Nie umiem obkładać nim całych tortów, bo, ze względu na to, że nie korzystam z kupnego lukru, może się kruszyć. Jednak i tak nie uważam to za dobry pomysł, bo lukier plastyczny to praktycznie sam cukier więc jest baaardzo słodki. Przepis - http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow





6. Krem maślany
Krem maślany nadaje się znakomicie jeśli chcecie okryć masą cały tort lub użyć metody jopkowania (czyli wyciskania ze szprycy kropek, gwiazdek itp tworząc potem jakiś obrazek czy postać). Niektórzy używają również tej masy do przekładania tortów, dla mnie takie ciasta są za słodkie, ale wiadomo - kto co lubi. Do przepisu z którego korzystam - http://kotlet.tv/lukier-do-dekoracji-cupcakes zawsze dodaje sok z cytryny :)







7. Lukier królewski
Chyba częściej korzystam z niego ozdabiając ciasteczka, ale zawsze lepiej wspomnieć o nim niż nie ;)  http://kotlet.tv/bialy-lukier-do-dekoracji








20 komentarzy:

  1. Racja masz świetną pasję i bardzo dobrze ci to wszystko wychodzi !! <3

    Wbijajcie !! :3
    mikimyszkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomożesz? Jak zrobić to.... No to co masz na samej górze bloga, takie kolorowe ze zdjęciami i napisem Be Artful na moim blogu? Tylko oczywiście trochę inne bym zrobiła, ale chcę się zapytać jak tam takie coś umieściłaś... Proszę... Odpowiesz? Pozdrawiam, Natalia ;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, to jest nagłówek, sama go nie zrobiłam więc tu ci nie podpowiem, ale wstawia się go w projekt ----> układ ---> edytuj (nagłówek)

      Usuń
    2. Bardzo pomogłaś - dziękuję :3!

      Usuń
  3. Aż ślinka cieknie... Szkoda, że nie umiem piec, gotować... I nie lubię ;) Ale zjadłabym chętnie wszystko co jest na zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo przydatny post! Od dawna podziwiam Twoje wypieki i niejeden raz zastanawiałam się, jak robisz te cuda. Nie wiedziałam, że lukier plastyczny robisz sama, ale podnosi mnie to na duchu, bo w takim razie mogę sama spróbowac (nie jestem przekonana do "kupnych" produktów). Obecnie jestem na etapie gotowania (codziennie przygotowywanie obiadów i różne eksperymenty, jak dzisiaj - pierogi z bananowym farszem, pięc godzin pracy XD), ale niedługo mam zamiar upiec jakiś tort i Twoje rady na pewno okażą się przydatne. Dziękuję! :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę :) Ja mam odwrotnie - gotować totalnie nie potrafię, muszę się wreszcie nauczyć :P

      Usuń
  5. Świetny post, te Twoje wypieki są takie śliczne! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy post. : ) Te informacje na pewno mi się przydadzą. : ) Koniecznie muszę spróbować zrobić coś z lukru plastycznego. ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam pojęcia, skąd bierzesz pomysły na posty ale są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam cieplutko :) Mam pewien nietypowy problem, z którym nie wiem co zrobić ;( Wchodząc w mój profil (konta google) nie da się zobaczyć moich blogów, a wchodząc np. w twój - da się. Próbowałam już na wiele sposobów to zmienić, aby każdy mógł je oglądać i nic :( Może coś źle robię, chociaż w niektórych profilach też tak jest... Proszę o pomoc.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba chodzi o to, że ja nie dołączyłam do Google+ więc mam tak jakby "stary" profil. Zawsze możesz dać link do opisu "O mnie" :)

      Usuń
  9. Świetne torty :D
    Zapraszam do mnie http://pieknekosmetyki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepszy lukier plastyczny!!
    Wszystko wygląda bardzo przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę ciekawy post ;) Przyda się na pewno dla bardziej początkujących. Robisz przepiękne torciki ;33 Ogólnie wszystko na Twoim blogu jest piękne, a przede wszystkim dopracowane ;) Często tu wchodzę i podziwiam wyroby :) Zazdroszczę Ci takiego talentu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 Ale tak jak wielokrotnie pisałam, nie chodzi o talent tylko o chęci do działania i ćwiczeń :)

      Usuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)