poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Marchewkowe babeczki z lukrem

Wreszcie przy okazji Wielkanocy je ozdobiłam, już bardzo dawno nie używałam normalnego lukru... Ciągle tylko ten królewski i królewski, bo taki biały i kryjący, ale jednak ten klasyczny także ma swój urok :)

Ps. Może zrobić takie z modeliny?








Składniki na babeczki:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru (kryształu)
- 2 łyżeczki proszku
- 1 łyżeczka cynamonu z przyprawą do piernika
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklana marchwi (ok. 2 małe marchewki)
- 1 - 1,5 szklanek bakalii (ja zawsze używam po prostu szklankę muesli pomieszaną z posiekanymi wcześniej orzechami migdałami itp)

Składniki na dekorację:
- cukier puder
- ok. 1-2 łyżek wody
- lukier plastyczny (http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow)

Przygotowanie babeczek:
1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre.
2. Połączyć wszystko razem.
3. Zetrzeć marchewki na tarce, posiekać bakalie (orzechy włoskie, migdały, muesli, suszone morele, żurawina, ananas suszony, papaja, ew. rodzynki jeśli lubicie) i dodać do ciasta.
4. Napełniać papilotki włożone do formy, ew. jeśli ciasto jest bardzo gęste, możecie dodać łyżkę mleka.
5. Piec 25 minut w temp. 180*C.

Przygotowanie dekoracji:
1. Do miseczki wsypujemy cukier puder ( nie wiem dokładnie ile, zawsze dodaje po łyżce, a potem najwyżej dorabiam, może ok. pół szklanki?) i dolewamy dosłownie po kropli wody, mieszamy. W zależności od ilości wody możemy stworzyć biały, gęsty lukier lub rzadki i półprzezroczysty, mi zależało na tym drugim.

2. Nakładamy na babeczki i kładziemy przygotowane kilka minut wcześniej marchewki (robiąc stożki z lukru plastycznego zabarwionego barwnikiem spożywczym na pomarańczowo) potem dorabiamy "szypułkę" i kładziemy na lukrze.

Koniec :)



PS: Korzystając z okazji chciałabym jeszcze polecić kilka blogów moich koleżanek :)
http://memyartmyworld-anka.blogspot.com/
http://www.dreamerfoto.blogspot.com/
http://uazu-nyan.blogspot.com/

33 komentarze:

  1. Wyglądają jak z modeliny *.* Jadłabym *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie wyglądają :D
    z przepisu z pewnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde, na początku myślałam, że są z modeliny ! XD
    Świetnie wyszły, ja od niedawna zaczynam swoją przygodę z wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale śliczne :3
    i tak jeśli możesz zrób taką z modeliny ^3^

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne są! Może kiedyś zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne <3
    na pewno skorzystam z przepisu ;]
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygląda ta marchewka na wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeny jak one pysznie wyglądają! ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. patrzac na miniaturke myslalam ze sa z modeliny ! Mniam, moze zrobie, chociaz juz po swietach, ale tak pysznie wygladaja :3

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobisz takie z modeliny? Bo żywe pięknie ci wyszły ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Masz taki sam stojak, jak ja, tylko inne wzory :P A babeczki są urocze :3 Wyglądają jakby były z modeliny, szczególnie te marchewki. Musiały genialnie smakować ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. oglądając twoje wczesniejsze posty stwierdzam że jesteś mega zdolna
    wejdziesz? http://bajbajka.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobrze się prezentują :))

    Bardzo proszę o komentarz.. cukierkove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Niedosyc że masz zręczne palce do modeliny, to jeszcze cudownie pieczesz :3 Z chęcią skusiłabym się na te babeczki, ale mi pewnie nie wyjdą takie dobre XD W każdym razie dzięki że wstawiasz przepisy, bo dzięki temu można chociaż próbowac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj! Babeczki są chyba najłatwiejszymi wypiekami - mieszasz suche składniki z mokrymi i już. A te wg mnie są najsmaczniejsze :)

      Usuń
  15. Boskie! *.*
    Kiedyś robiłam ciasto marchewkowe z modeliny, teraz ty możesz pokazać takie babeczki. ; )

    OdpowiedzUsuń
  16. W pierwszej chwili, zmyliło mnie pytanie "zrobić takie z modeliny?". Myśleę o co cho, przecież są z modeliny :P Smaka mi narobiłaś.

    PS. Jak byś mogła w bocznym paksu, zmienić adres mojego bloga z "Sweet Handmade Dream" na "Art et Bijou".

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak barwiłaś lukier pplastyczny ? I na ile babeczek go starcza ? (jeśli ozdobie tak jak ty ostatnio te z różyczkami)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barwnikiem spożywczym :) z 800g cukru pudru starczyło mi na wszystkie babeczki na torcie i 6 babeczek z różyczkami i podstawą więc trudno obliczyć ile potrzebujesz na same babeczki. Z 400g cukru na pewno ozdobisz te 6 babeczek i dużo ci jeszcze zostanie :)

      Usuń
  18. O mój Boże! Ja też myślałam, że są z modeliny! WoW! Są przesłodkie! Ja bym nie wpadła na pomysł aby zrobić babeczki z... marchewką na czubku ;) Oczywićcie ciasto marchewkowe jest mi dobrze znane i bardzo je lubię, ale nie wpadłabym na to aby zrobić marchewki z lukru! Smaka mi zrobiłas...
    A tak na marginesie to Bardzo Dziękuję za polecenie mojego bloga! Jakoś się odwdzięczę...
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  19. Widzę, że coraz częściej bawisz się lukrem plastycznym, super :)
    Zapraszam na candy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej, gdzie kupiłaś foremkę do babeczek i czy wiesz czy ją można jeszcze dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, formę do babeczek kupiłam chyba w e. lecrerc albo tesco, już dokładnie nie pamiętam, ale dostaniesz je praktycznie wszędzie. Papilotki są z ikei (te kolorowe), tesco (ta jedna biała mała) i marks & spencer (reszta białych, większych) :)

      Usuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. Gdzie kupiłaś formę do babeczek?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)