Wreszcie przy okazji Wielkanocy je ozdobiłam, już bardzo dawno nie używałam normalnego lukru... Ciągle tylko ten królewski i królewski, bo taki biały i kryjący, ale jednak ten klasyczny także ma swój urok :)
Ps. Może zrobić takie z modeliny?
Składniki na babeczki:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru (kryształu)
- 2 łyżeczki proszku
- 1 łyżeczka cynamonu z przyprawą do piernika
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklana marchwi (ok. 2 małe marchewki)
- 1 - 1,5 szklanek bakalii (ja zawsze używam po prostu szklankę muesli pomieszaną z posiekanymi wcześniej orzechami migdałami itp)
Składniki na dekorację:
- cukier puder
- ok. 1-2 łyżek wody
- lukier plastyczny (http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow)
Przygotowanie babeczek:
1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre.
2. Połączyć wszystko razem.
3. Zetrzeć marchewki na tarce, posiekać bakalie (orzechy włoskie, migdały, muesli, suszone morele, żurawina, ananas suszony, papaja, ew. rodzynki jeśli lubicie) i dodać do ciasta.
4. Napełniać papilotki włożone do formy, ew. jeśli ciasto jest bardzo gęste, możecie dodać łyżkę mleka.
5. Piec 25 minut w temp. 180*C.
Przygotowanie dekoracji:
1. Do miseczki wsypujemy cukier puder ( nie wiem dokładnie ile, zawsze dodaje po łyżce, a potem najwyżej dorabiam, może ok. pół szklanki?) i dolewamy dosłownie po kropli wody, mieszamy. W zależności od ilości wody możemy stworzyć biały, gęsty lukier lub rzadki i półprzezroczysty, mi zależało na tym drugim.
2. Nakładamy na babeczki i kładziemy przygotowane kilka minut wcześniej marchewki (robiąc stożki z lukru plastycznego zabarwionego barwnikiem spożywczym na pomarańczowo) potem dorabiamy "szypułkę" i kładziemy na lukrze.
Koniec :)
PS: Korzystając z okazji chciałabym jeszcze polecić kilka blogów moich koleżanek :)
http://memyartmyworld-anka.blogspot.com/
http://www.dreamerfoto.blogspot.com/
http://uazu-nyan.blogspot.com/