niedziela, 20 maja 2012

Ciasteczka owsiane z muesli

Hej!
Przepraszam, że ostatnio tak całkowicie antymodelinowo, od środy lepię jedną pracę ale będą mogła ją pokazać dopiero po środzie bo to na prezent na urodziny koleżanki ma być NIESPODZIANKĄ! No i ciągle tylko o tym myślę więc nic innego nie lepię, tylko czwarty raz te same babeczki na sprzedaż :P

No dobra, mniejsza z tym, przedstawiam przepis na przepyszne CIACHA! Wg mnie są na prawdę wyśmienite no i mają duuuużo zdrowych rzeczy więc można się nimi obżerać i będzie spoko ;P Są dość słodkie żeby nie było i dość kruche a w zasadzie to chrupiące... No takie "crunchy". Niestety nie mam zdjęć z przygotowań bo dopiero po spróbowaniu pierwszej partii skapnełam się, że są pyszne i na blogu nie może zabraknąć tego przepisu!!!! :D A i jakby co to takie chrupie są w dzień pieczenia i następnego dnia, w trzeci dzień już nie ale i tak są pyszne :3

Składniki:
- ok. 180g masła (nie pełna kostka)
- 3/4 szklanki cukru białego i brązowego (tzn. w tych 3/4 jest i biały i brązowy a proporcje to wg upodobań, ja wolę dać więcej białego bo jest słodszy ale brązowy musi być bo jak się topi to ładnie wszystko skleja)
- 1 jajko
- 1 szklanka maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki muesli, płatków owsianych, orzechów włoskich migdałów itd (ja dałam 2,5 muesli i 0,5 orzechów z tartymi migdałami)

 Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć z cukrem białym i brązowym na puszysta masę.
2. Dodać jajko
3. Dodawać wszystkie inne składniki po kolei, najpierw może wam się wydawać, że masa nie pomieści aż tylu dodatków ale jak wszystko się dobrze wymiesza to jest okej.
4. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, można lekko spłaszczyć, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 18 minut.

Czas przygotowania: 35 minut
+ pieczenie: 1 blaszka 18 minut
Ilość: 28 ciasteczek


SMACZNEGO! 

czwartek, 17 maja 2012

Tort aparat + zdjęcia z pieczenia

Ojej, następna rzecz której zdjęć zapominam wstawić :P Upiekłam go 5, skończyłam 6 Maja. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęć jak tort wygląda w przekroju :( Były to cztery blaty waniliowego biszkoptu przekładane naprzemiennie kokosowym i migdałowym kremem z białą czekoladą. Oczywiście, obiektyw też jest zrobiony z ciasta przełożonego kremem :P

Tak, znalazłam jednak zdjęcia z czasu powstawania tortu!

wtorek, 15 maja 2012

Czarno-biały wazon.

Hej!
Wazon zrobiłam już dawno ale jakoś nie miałam czasu zrobić zdjęć i trochę o nim zapomniałam :P

 

sobota, 12 maja 2012

Ciasteczka z czekoladą :)

Robiłam je bo miały mi wyjść takie chocolate chips cookies, czwarte podejście, czwarty przepis ale nadal to nie jest to. Miały wyjść wilgotne i w ogóle ale serio już nie wiem czy w ogóle kiedyś znajdę na nie przepis. Jednak cieszę się bardzo, że zrobiłam te ciastka bo są serio przepyszne! Uwielbiam tą miękką, mazistą czekoladę w środku :) Szczerze mówiąc najpierw myślałam, że wyszły mi jakieś biszkopty bo dokładnie tak pachniały i od razu po wyjęciu z piekarnika nawet tak smakowały ale teraz na szczęście takie nie są. Na pewno upiekę je jeszcze raz :3

Składniki:
- 200g masła w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki trzcinowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (jeśli nie możecie znaleźć to użyjcie esencji, olejku lub nawet aromatu)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dwie tabliczki czekolady (najlepiej mlecznej i białej)

1. W misce utrzyj mikserem masło z cukrem białym i trzcinowym





















2. Wbijamy jajka i miksujemy na niskich obrotach






















3. Wlewamy ekstrakt






















4. Stopniowo dodajemy mąkę






















5. Dodajemy proszek do pieczenia




















6. A następnie dodajemy czekoladę, ja dałam mleczną i białą oraz minimalną ilość gorzkiej bo zalegała w szafie :P






















7. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 4-5 godzin a najlepiej całą noc, ciasto jest baaardzo miękkie :) Ja wybrałam drugą wersję czyli ok. 1 godzinka w zamrażarce ;P






















8. Jeśli chcemy uzyskać małe (mi wyszło 7,5cm średnicy po upieczeniu) ciasteczka robimy kulki takie jak na obrazku, jeśli większe, musimy je trochę spłaszczyć, pieczemy 17minut w temp 180 stopni C





















Czas przygotowania: 25 minut
+ zamrażarka: 1 godzina
+ piekarnik: 1 blaszka 17 minut
Ilość: około 25 ciasteczek (ja upiekłam blaszkę małych i resztę większych)


SMACZNEGO! ☺



piątek, 11 maja 2012

Pierścionek z kokardką diy

Hej :) Po poprzednim poście po prostu musiałam zrobić coś kokardkowego :P Marzy mi się koszulka ale nie
mam aktualnie żadnej dobrej, tzn. jakiejś prostej więc padło na pierścionek ;)
























































































PS: Aaaaaa!!!!! Wreszcie mam ten cholerny nagłówek! Co sądzicie?
PPS: Zapomniałam wspomnieć, że założyłam sobie konto na deviantartcie :P
http://aagrafka.deviantart.com/