niedziela, 13 października 2013

Tutorial na malinowy tort z modeliny

Hej! Właśnie sprawdziłam kiedy ostatnio  dodałam jakiś tutorial, okazało się, że... w maju! O.o Bardzo was przepraszam, nie wiedziałam, że to było tak dawno... Będę bardzo wdzięczna, jeśli napiszecie w komentarzach na co chcielibyście instrukcję. Dzisiaj chciałabym  wam pokazać jak robię malinowe torciki które wiele razy były już na blogu, tylko nie zwracajcie uwagi na te malinki ;)

1. Z kremowego koloru lepię kulkę, spłaszczam i przecinam w połowie.



2. Gdy już mam 2 równe części, lepię z nich kulki.


3. To samo robię z różową modeliną.


4. Wszystkie kulki spłaszczam i nakładam na siebie.



5. "Roluję" cały tort żeby brzegi się wyrównały, wkładam do zamrażarki na ok. 20 min

6. W tym czasie z różowej modeliny lepię wałeczek, kroję i formuję małe kuleczki. Potem sklejam kilka, tak aby wyglądał jak malinki. Mi to za bardzo nie wyszło, cóż, pomińmy...


7. Tort wyjmuję z zamrażarki i kroję go na 8 części, do każdego kawałka wkładam szpilkę.


8. Używam wykałaczki lub igły do zrobienia faktury.

9. Na wierzch nakładam polewę z modeliny i fimo liquid oraz malinę.



10. Teraz tylko pieczenie i gotowe! :)




Pamiętajcie żeby dać znać na co chcielibyście tutorial :)

52 komentarze:

  1. Świetny tutorial! Nie wpadłabym na to, ze można to wsadzić do zamrażalnika, aby stwardniało... Następnym razem tak zrobię ^^
    Ja bym chętnie zobaczyła tutorial na zrobienie... może jakiś ciastek? Na przykład takich z galaretką. Jestem ciekawa jakie masz metody ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutorial bardzo pomocny ;) I w sumie, to nie wiem, na co mogłabyś zrobić kolejny tutorial... Ale jak coś wymyślę, to na pewno Ci powiem ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny tutorial! :D
    Ja ostatnio (przed wczoraj xD) zrobiłam tutorial na placek dyniowy :3
    Zapraszam <3 http://ptysiaki.blogspot.com/2013/10/pumpkin-pie-tutorial.html

    A jeśli chodzi o tutorial to może... płaskie babeczki na wkręty? sama nie wiem xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny tutorial! Mogłabyś zrobić następny np. na ciasto (krówkę). Podaje Ci link http://naszyjniki.art-madam.pl/ciasto-krowkowe-ciacho-placek-modelina,15462,287

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny tutorial!!! Malinki też mi się podobają.Wszystko precyzyjne i piękne zdjęcia zwłaszcza to ostatnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy tutorial ♥

    niikablog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, ale smakowity tutorial :3 Uwielbiam Twoje tutoriale. Są zawsze przydatne, ciekawe, dobrze zrobione. Dla mnie na cokolwiek tutka zrobisz będzie dobre:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli żeby uzyskać tę masę na górze łączysz białą modelinę z fimo liquid?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z każdym kolorem rozumiem można tak zrobić? a jakie są proporcje? :)

      Usuń
    2. Zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać

      Usuń
  9. Bardzo ładne
    Mogła byś zrobić tutka na ciasteszcza kwiatki dwustronne
    Pozdrawiam Azu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Efekt świetny :D też chcę mieć taki talent! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli też będziesz kilka lat ćwiczyć to również będziesz go miała :)

      Usuń
  11. Super, masz wieeeelki talent ;> Ten torcik jest śliczny :3
    Mogłabyś zrobić tutorial na te torciki, drugie od lewej strony w obrazku w nagłówku, te z polewą i truskawką. Chyba że już był tutorial na te torciki, ale nie wiem ;x W każdym razie mogłabyś zrobić jeszcze mnóstwo tutków, bo świetnie Ci wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, na następne torciki raczej nie zrobię, bo każde robię tak samo :P

      Usuń
  12. łaaaał jaki talent! ;)

    obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może na... dynię halloween'ową ? Bo niedługo halloween :D Albo jakieś porady nad wyborem modeliny i recenzje itp. Masz ogromny talent ^^ Oddaj mi trochę ;<

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny tutorial ^-^ Na pewno spróbuję.. chociaż znając życie wyjdzie coś krzywego nie mającego nic wspólnego z tortem, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny tutorial, podobnie jak i poprzednie! Nie mogę doczekać się następnych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cześć. Przeglądam Twojego bloga i widzę, że robisz super rzeczy z tej modeliny, na prawdę bardzo ładne i staranne. Zaciekawiło mnie to, bo sama być może przy wolnej chwili chciałam się pobawić w coś takiego. Widziałam też, że troszkę coś sobie dłubiesz w ceramice. Zastanawiam się, na ile te dziedziny można połączyć. Sama jestem studentką ASP i specjalizuje się w rzeźbie i ceramice. Tak sobie myślę, czy nie mogłabyś sobie tych foremek negatywowych zrobić sama? Zrobić najpierw malutki modelik z gipsu - a jeśli masz problem z wycinaniem w gipsie, to chociażby z gliny i wtedy ściągnąć gipsową formę? Później dobrze podsuszyć i wtedy można też używać na przykład mąki do foremki, żeby łatwo było wyciągać tą modelinę. Bo zastanawiam się, na ile ważne jest dla Ciebie, żeby to był silikon i była miękka? Bo z silikonu też przecież można zrobić samemu, tyle, że taki dobry sylikon do ściągania form jest też bardzo drogi... Hmm... no nic, to takie moje przemyślenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, kiedyś szukałam takiego bardziej 'profesjonalnego' silikonu i żadnego w rozsądnej cenie nie znalazłam. A własnoręcznie zrobionych foremek kilka mam (są z modeliny) i właśnie używam do nich mąki, ale i tak trudno jest cokolwiek z nich wyciągnąć :(

      Usuń
    2. No zgadza się, taki silikon potrafi kosztować około 100 zł za kilogram. A próbowałaś ulepić jakby większą kulkę modeliny i za jej pomocą wyciągnąć te "babeczki"? W sensie, że lekko przydusić, tak jak odkleja się glinę od formy drugim kawałkiem gliny? Taką formę też myślę, że można spróbować może jakoś zaizolować? Tylko zaizolować? Na przykład dodatkowo przemalować bardzo cieniutką warstwą lakierem do paznokci i do tego jeszcze mąkę później używać?

      Usuń
  17. Uroczy torcik, chciałabym także tutorial na tartę - zrobisz go? Proszę :) Mam jeszcze pytanie, wstawisz swoje zdjęcie? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł na tartę już zapisuję, postaram się coś wykombinować :) A jeśli chodzi o zdjęcie... może kiedyś na razie nie mam żadnego ładnego ;)

      Usuń
  18. Odpowiedzi
    1. Tego się chyba nie podejmę ;) Próbowałam już kilka razy lepić pizzę, ale na tutorial nie zasługuje :P

      Usuń
  19. to może na jakieś pałeczki fimo ? zapraszam do mnie http://modellinkowelovee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetnie to wyszło! :) Chyba sama zacznę czasem coś lepić :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo pyszne i bardzo ładne twoje prace. Dziękuje, że pokazujesz sposób ich wykonania. Może kiedyś i ja spróbuję coś podobnego zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. super, ja bym chciala na : jak nakladac ladnie silikon, czym i wgl XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o silikonie jest już oddzielny post, ale tutorialu raczej nie zrobię bo już go nie używam :)

      Usuń
  23. przeeeepiękny, akurat wczoraj kupiłam w empiku fimo 43 i malinową, więc ulepię na pewno! :D a tutorial? sama nie wiem może na te kwiatkowe ciastka co masz w nagłówku? XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kształt ciastek jest z wykrawaczek :P

      Usuń
  24. Uwielbiam twoje tutoriale!!! A następny może na drożdżówki???

    OdpowiedzUsuń
  25. Genialne!
    Jasne i przejrzyste. :)
    A co mieszasz z liquidem? Kredę? Pastele? Modelinę?

    Wpadniesz i skomentujesz? Będę wdzięczna :) Zostań na dłużej, może Ci się spodoba?
    http://modelinowy-potworek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Na bloga już zaglądam, a liquid mieszam z modeliną.

      Usuń
  26. Świetny blog. :) Obserwujemy? http://little-black-cherry.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  27. Jaki słodziutki torcik, chciałabym tak umieć robić, masz do tego smykałkę ;)
    pozdrawiam ;*
    http://striking-rose.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Pomocny tutorial - wszystko jasno i przejrzyście wytłumaczone :)

    Pozdrawiam i zapraszam do udziału w moim candy na hand-megi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. A może tutorial na piankę z modeliny?

    OdpowiedzUsuń
  30. fajny pomysł z tą zamrażarką. Wypróbuję. Ładny tort

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam pytanie ile pieczesz takie kawałki tortu ?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)