niedziela, 24 czerwca 2012

Tutorial na karmelowe (toffee) tarty z modeliny.

Potrzebujemy:
- jasnobrązową modelinę
- kremową modelinę
- białą modelinę
- brązową modelinę
- fimo liquid lub olej
- wykałaczkę
- nakrętkę od czegoś lub miejsce po czekoladce od bombonierki
- szczoteczka do butów
- szpilka /opcjonalnie/

Wykonanie:
1. Z kremowej modeliny lepimy coś przypominającego trójkąt.







































2. Teraz zginamy górę.






















3. Szczotką do butów robimy fakturę z tyłu górnej części.






































4.Wkładamy szpilkę (ja niestety o tym zapomniałam i musiałam robić dziurkę w utwardzonej modelinie... Wykałaczką tworzymy fakturę, pieczemy ok. 5 minut, jeśli mamy inną modelinę niż Fimo to ok. 2.




















5. Żółtą pastelą przyrumieniamy modelinę i znowu pieczemy (tyle ile w pkt. 4)


























6 Mieszamy białą modelinę z fimo liquid (jeśli nie macie fimo liquid to możecie spróbować z olejem jadalnym ale dodajcie go tylko troszkę bo masa ma być gęsta

 


















7. Znowu pieczemy i robimy to co w pkt drugim ale z jasnobrązową modeliną, potem możemy jeszcze raz upiec i jeszcze raz nałożyć krem.





































8. Teraz dowolnie ozdabiamy i pieczemy :)
!UWAGA!
nie odpowiadam za spalenie modeliny, fimo jest spalić bardzo trudno (kiedyś piekłam 45 minut 220 stopni C i nie spaliło się) ale inne modeliny są zazwyczaj podatne na wysokie temperatury a potem się kruszą

Efekty:


8 komentarzy:

  1. Super !!! Skorzystam na pewno bardzo lubię twoje Tutoriale ; DD

    OdpowiedzUsuń
  2. About. chodziło chyba o nakłuwanie kwadratowym patyczkiem , nie wiem :D Tak , wpadłam na to sama :) Poszukaj w sklepikach osiedlowych może :) Muszą gdzieś być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super tutorial, pewnie kiedyś skorzystam ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! ;)
    Aż zjadło by się taki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny tutorial, na 100% skorzystam! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko pytanko: trzeba zaczekać aż ten 'krem' wyschnie i się utwardzi na tej tarcie czy piec od razu? świetny tutek:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fimo liquid nie wysycha więc od razu wkładasz do piekarnika :)

      Usuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)