1. Najpierw z jasnobrązowej modeliny ulepcie wałeczek, upieczcie w piekarniku przez ok. 4 minuty, a następnie pokruszcie w dłoniach lub pokrójcie nożykiem. Powinno wam powstać coś takiego:
2. Z brązowej modeliny ulepcie krótki, gruby wałeczek, lekko spłaszczcie.
3. Teraz uformujcie pożądany kształt, możecie trochę zwęzić modelinę u góry.
4. Na środku możecie zrobić np. wykałaczką wklęsłą linię, ale nie jest to konieczne. Ja zrobiłam coś takiego, ale nie wiem czy lepiej nie wyglądałoby bez :P
5. Aby zrobić nagryzienie, posłużcie się słomką i wytnijcie dany fragment pracy.
6. Jeśli chcecie zrobić zawieszkę lub kolczyki, użyjcie szpilki. Igłą nadajcie fakturę nadgryzieniu.
7. Patyczki do lodów możecie zrobić z kawałka wykałaczki lub z modeliny. Jeśli wybieracie ten drugi sposób, użyjcie beżowego koloru, dobrze go wyróbcie, spłaszczcie i wytnijcie małe prostokąty. Warto robić kilka za jednym razem aby mieć na później. Patyczki upieczcie w temp. 110*C przez 5 minut.
8. Później w modelinie zróbcie małą dziurkę i włóżcie patyczek. Możecie też dodać trochę fimo liquid aby nie wypadł, lub podkleić po upieczeniu całej pracy.
9. Prawie gotową zawieszkę pieczemy przez 5 minut, na górę nakładamy trochę fimo liquid (na przód tył i boki).
10. Dobrze rozprowadzamy i zanurzamy w naszej posypce. Warto pomóc sobie wykałaczką.
11. Pieczemy w temp 110*C przez 25min lub tyle ile jest napisane na opakowaniu modeliny.
Gotowe!
Mam nadzieję, że tutorial wam się podobał i, że wam się przyda :)
Jeśli macie jakieś pomysły na tutoriale to proszę piszcie w komentarzach!
Do napisania! :)