Hej!
Wiem, trochę mnie tutaj nie było... Chyba czerwiec regularnością grzeszyć nie będzie.
W końcu
lepiej stawiać na jakość niż na ilość ;)
Dzisiejszy post będzie trochę inny, jeszcze takiego nie było. Ostatnio o
glądałam swoje stare prace i nie mogłam zrozumieć,
dlaczego ja robiłam takie rzeczy :P Dlaczego? Dlaczego nie dodałam faktury czy cieni? Przecież to zajmuje kilka minut (no dobra, z tortami trochę dłużej...).
Myślę, że większość początkujących osób robi
podobne błędy, dlatego, postanowiłam, że dzisiejszy post będzie właśnie o tym. Pokażę wam
kilka starszych prac (wszystkie już chyba widzieliście) i przeanalizuję dokładnie
co mi w nich nie pasuje. Zdaje sobie sprawę, że dla tych, co lepią dłużej, ten post będzie średnio przydatny, ale każdemu nie dogodzę ;) Mam nadzieję, że
tym, którzy dopiero zaczynają lepić post się spodoba :)
Pierwsza praca to wz-tka. Jak widzicie, nie za piękna :P Od razu rzuca się w oczy
brak faktury, wydaje mi się, że próbowałam ją robić szczotką do butów. Teraz używam tego sposobu tylko do ciasteczek ;) Tutaj lepiej pasowałoby
użycie igły, szpilki itp.
Krem (nadzienie) również mógłby mieć jakąś
teksturę lub być z fimo liquid wymieszanego z modeliną.
Polewa chyba w ogóle
nie jest polakierowana, a nawet jeśli jest, to pewnie lakierem do paznokci, który trochę się zdarł ;) Krem który jest na górze jest z silikonu, po prostu źle go ułożyłam.
Jak widzicie, nowsza praca jest już bardziej realistyczna. Nie jestem zadowolona jedynie z dekoracji na górze, ale nie widać tego na zdjęciu :P
Druga praca to znowu ciasto, dokładniej kawałek tortu. Błędy są tutaj podobne - prawie
niewidoczna faktura ciasta (znowu szczotka do butów ;)) i kremu.
Krem, dodatkowo,
jest polakierowany, widocznie myślałam, że tak będzie wyglądał bardziej realistycznie :P
Teraz również zmieniłabym
kolor ciasta, tutaj jest czarny, lepie by było jakbym zmieszała go z brązowym. Na górze, widzimy
piękny odcisk palca, śmietankę i jagodę. Nie jest najgorzej, ale
silikon zdecydowanie
powinien być sanitarny, a nie uniwersalny, który się nie błyszczy.
Następny torcik wygląda już lepiej :) Widać tutaj nawet udane próby faktury ciasta, nie ma rażących linii papilarnych, a silikon ładniej wygląda.
Pora na ciastko - wyglądałoby 1000 razy lepiej gdyby po prostu było
pocieniowane :) Faktura też mogłaby być mocniejsza, ale jednak kolor najbardziej rzuca się w oczy. To samo jest z babeczką na dole.
Donut jest jednym z najpopularniejszych motywów na modelinowych blogach jest również dość łatwy w wykonaniu. Temu powyżej zdecydowanie
brakuje faktury, myślę, że najlepiej pasowałaby tutaj szczotka do butów/zębów oraz koniecznie cienie :)
W tych kolczykach również zmieniłabym
fakturę, do jej zrobienia można użyć
np. igły. Myślę, że truskawki też wyglądają tak średnio...
Do gofrów zrobiłam trochę krzywą foremkę, dlatego wgłębienia nie są równe :P Poprawiłabym je trochę i nadałabym fakturę szczotką do butów.
Hm... Tutaj nastąpił chyba "błąd techniczny". Do robienia polewy użyłam
za mało liquidu w stosunku do modeliny, przez co dwa kolory się jakby nie stopiły :P
Teraz pora na tartę - ciasto w ogóle nie jest pocieniowane, faktura na górze jakoś ujdzie, ale od boku po prostu jej nie ma ;)
Nowa praca:
Starsza praca prawie w ogóle nie ma faktury na bułkach, jest też mniej pocieniowana i nie ma
poszarpanych końców ani sezamu na górze. Nie ma w niej również
ani trochę lakieru czy werniksu. Wszystko jest też tak jakby za bardzo ściśnięte i
spłaszczone np. ser do bułki. W nowej pracy wszystko jest ładnie rozdzielone :)
To już wszystko! Dajcie znać, czy post wam się spodobał, a jeśli tak to czy macie jakieś inne pomysły na serie postów dla początkujących :)