piątek, 27 lutego 2015

Risotto z bakłażanem, cukinią i borkułami

Hej :)
Dzisiaj dla odmiany pokaże wam przepis na danie wytrawne, czyli risotto!
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, potrzebujecie tylko kilku składników, nie muszą być dokładnie takie jakie podaje. Możecie dodać marchewkę, paprykę, szpinak, co chcecie :)
Dodatkowo przepis jest bardzo łatwy - nie mam żadnego doświadczenia w gotowaniu, więc wam na pewno też się uda :P




Składniki na 4 porcje:
• 1,5 szklanki ryżo do risotto
• 3 szklanki bulionu (użyłam rosołu ;))
•  połówka cebuli
• trochę oleju
• 1 bakłażan
• 1 cukinia
• połówka brokuła
• przyprawy (u mnie: słodka papryka, curry, pieprz, sól)

Przygotowanie:

1. Podgrzewam bulion na bardzo małym ogniu.


2. Warzywa myję, brokuła wcześniej dzielę na różyczki, a po umyciu gotuję ok.4 min.


<użyłam w końcu jednego bakłażana>

3. Bakłażana, cukinię i cebulę kroję w kostkę.







4. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę na małym ogniu, do momentu aż będzie szklista.


5. Dodaję ryż, czekam aż będzie lekko przezroczysty i w powietrzu będzie zapach prażonego ryżu.


6. Zaczynam dodawać bulion (musi się gotować), wlewam 1-2 łyżki wazowe i czekam aż się wchłonie. Powtarzam to kilka razy i staram się nie mieszać ryżu.



7. Po około 10 minutach dodaję cukinię oraz bakłażana, nadal dolewam gotujący się bulion.



8. Kiedy zużyję cały bulion, a ryż będzie całkowicie ugotowany, dodaję brokuły. Gdy już się podgrzeją, zdejmuję patelnię z ognia i gotowe ;)



Smacznego!




15 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciekawie i apetycznie to wygląda :) Mi risotto kojarzy się tylko z niedobrym stołówkowym jedzeniem z czasów podstawówki, ale pewnie z tym twoim jest inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Risotto w szkolnej stołówce, no nieźle :P U mnie były chyba ciągle mielone, ziemniaki i buraki...

      Usuń
  3. Ooo, muszę zapisać sobie przepis, bo zamarzyło mi się ostatnio poprawić swoje zdolności kucharskie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dla Ciebie informację- przeniosłam się na nowy adres bloga, stąd moje posty mogą Ci się nie wyświetlać na panelu bloggera (i jak widzę w pasku tutaj po prawej też nie), więcej informacji znajdziesz tutaj: http://lenajestem.blogspot.com/2015/02/2-lata-ze-mna-nowy-adres.html?showComment=1425151367107#c448226487268636615

      Pozdrawiam i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną :*

      Usuń
    2. Dzięki za info ;) Już zmieniam adres na pasku bocznym :P

      Usuń
  4. Lubię takie kulinarne posty na Twoim blogu :D Ja od jakiegoś czasu zamiast przeciętnych kanapek biorę sobie do szkoły tzw. bentobox i risotto świetnie się do niego nadaje, więc na pewno skorzystam z tego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis ,jedynie mi nie pasują brokuły,ale to kwestia gustów♥

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, smakowicie wygląda :) U mnie dziś też króluje ryż ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć:) nie chce być wcipska czy coś ale wspominałaś że używasz soczewek:P jaką masz wadę wzroku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta cebula przypomina mi ryjek świnki :D świetny blog, czekam na więcej postów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, faktycznie! ;) Dziękuję bardzo, właśnie ulepiłam ostatnio 3 prace, ale jak na złość nie mam aparatu więc nie wiem kiedy wstawię następnego posta :<

      Usuń
  9. Wygląda pysznie muszę spróbować twojej wersji ;)
    http://toloveyourselff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)