poniedziałek, 28 lipca 2014

Tarta jogurtowa z jagodami

Hej!
Dziś chciałabym wam pokazać tartę, którą ostatnio upiekłam. Nadzienie jest zrobione z jogurtu greckiego, ale bardziej smakuje jak sernik :P Można ją jeść zarówno przed jak i po schłodzeniu, upieczona tarta jest już ścięta więc nie ma obaw z krojeniem. Na górę możecie położyć również inne owoce np. maliny, borówki lub inne sezonowe. Tarta jest mało słodka i mogłabym nawet powiedzieć "dietetyczna" ;) W samej masie jest tylko pół szklanki cukru i 1,5 łyżki miodu. To na pewno zdrowsze niż ciastko z bitą śmietaną :)

Przepis: http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-pieczonym-jogurtem-greckim-i-owocami-lesnymi
Moje modyfikacje:
- ciasto: 120g masła, zamiast 90 masła i 30 smalcu
- krem: 1/2 szklanki cukru pudru, zamiast 3/4 + użyłam prawdziwego miodu
- góra: na wierzch tarty rozsmarowałam bardzo cienką warstwę białej czekolady, aby owoce się przykleiły
- tartę wraz z nadzieniem piekłam trochę dłużej, ok. 45 minut












Myślę, że to super przepis na wakacje. Tarta jest bardzo lekka, można ją jeść na zimno no i wykorzystujemy owoce, które dostępne są tylko latem. Dodatkowo dość szybko się ją robi,
nadzienie zajmuje kilka minut, ciasto też łatwo się zagniata. Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Mniaaammm! Wygląda przeeepysznie! Uwielbiam jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, muszę spróbować takie zrobić! Uwielbiam tarty wszelakiej maści, więc ta przypadnie mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała taką zrobić, bo wygląda naprawdę pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Martwi mnie tylko zdanie "Tarta jest mało słodka..." :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz... wystarczy dodać tylko więcej cukru i już :P Albo polać owoce czekoladą, mniam :)

      Usuń
  5. Cudownie wygląda i jak przeczytałam "jogurt grecki" to jestem w niebie *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mam ochotę na takie ciacho! Wygląda superowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Na pewno spróbuję!
    Mam takie pytanie odnośnie modeliny. Jakie kolory modeliny uważasz za najważniejsze? Chcę kupić modelinę fimo ale jest droga i nie wiem jakie kolory są najpotrzebniejsze przy robieniu takiego ,,jedzenia'' ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno warto kupić nr.70 czyli sahara i nr. 75 chocolate, ich używam najczęściej. Sahara przyda się do ciasteczek, tortów, donutów, rogalików itp, a nr.75 do wszystkiego, co z czekolady. Inne kolory to na pewno zwykły biały nr.0 i czerwony, ja mam cherry red nr. 26, ale jest też taka typowa "ognista" czerwień, nigdy jej nie miałam więc nie wiem jaki ma numer ;) To chyba wszystkie najpotrzebniejsze, bardzo ładny jest też peppermint nr 39, czyli kolor ciasteczkowego potwora.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź. I już modelinę kupiłam i szczerze... Kupiłam dokładnie te kolory o których napisałaś! Dzięki! Bardzo się przydają ^-^

      Usuń
  8. Tarta wygląda smakowicie i chyba nie tylko tak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie to jestem na technologi żywienia i usług gastronomicznych. To technikum. I kompletnie się nie odnajduję, bo okazało się, że nie lubię gotować czy piec. xD
    Ciasto wygląda apetycznie, poczekam na maliny i spróbuję mamę namówić, żeby takie zrobiła. :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)