sobota, 12 lipca 2014

Modelina i proszek do pieczenia? czyli tutorial na bagietki.

Hej!
Jeśli kiedyś szukaliście sposobów na robienie ładnej faktury, to na pewno natrafiliście na tutoriale z wykorzystaniem proszku do pieczenia. Teoria jest taka, że modelina ma ładnie wyrosnąć a po przecięciu
powinna pojawić się faktura ciasta z różnymi dziurami i jakby "bąbelkami". Na początku byłam do tego trochę sceptycznie nastawiona, ale skoro mam i modelinę i proszek to postanowiłam ten sposób sprawdzić :)



1. Modelinę trzeba wymieszać z taką samą objętościowo ilością proszku do pieczenia


2. Miesza się dość trudno więc warto dodać np. trochę fimo liquid. Modelina będzie się rozwarstwiać i będzie sprawiać wrażenie tępej, trzeba ją bardzo dobrze wyrobić.





3. Teraz wystarczy tylko ulepił kształt bagietki, dodać fakturę szczotką do butów i nałożyć pastele - idea jest taka, żeby nie robić żadnych wgłębień itp bo powinno się to zrobić samo w trakcie pieczenia.




4. Dodatkowo wkładam szpilki pod dwóch stronach

5. Teraz pieczemy i od razu po wyciągnięciu bagietki przecinamy ją skośnie mniej więcej z połowie
Efekt:







Jak widzicie, efekt nie jest zadowalający. Faktura jest, ale bardzo słaba i nie taka, jaka miała być.
Dodatkowo widać ją tylko po przecięciu, na górze nie powstały spękania i nic jakby nie "wyrosło".


Mam nadzieję, że pomimo tego, że bagietka nie wyszła post wam się podobał...
W końcu nie mogę publikować samych udanych prac :P Do takich niewypałów też
trzeba się przyznawać ;)


Na pewno będę jeszcze eksperymentować z proszkiem do pieczenia więc trzymajcie kciuki. Najbardziej kusi mnie mieszanie proszku z liquidowym kremem... Jestem ciekawa co z tego wyjdzie :)

Dajcie znać czy słyszeliście o tej metodzie, czy próbowaliście, a jeśli tak, to czy macie dla mnie jakieś rady?

Z góry dzięki za odpowiedź ;)
Do napisania,
Agrafka

19 komentarzy:

  1. Słyszałam, ale o sposobie z sodą i o dziwo po dadaniu do fimo liquid oraz wypieczeniu powstają bąbelki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Łoł... Nie wiedziałam, że tak można! Hm... mi się tam podoba, ale może dlatego, że nie widzę na żywo! :D

    Pozdrawiam serdecznie (Twoje niewypały podnoszą samoocenę czytelników ^^ :D)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam tę metodę, ale nigdy z niej nie korzystałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też poszukuje metody, żeby były takie ładne bąbelki. Twój efekt jest nawet niezły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja próbowałam tej metody wraz z liquid'em, ale jakoś mi nie wyszło :/ Mam zamiar zająć się trochę pieczywem, więc ten sposób się na 100% przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ post jak najbardziej trafiony! Moim zdaniem nie należy opierać się na przedstawianiu tylko idealnych wyrobów, żeby cieszyły oko czytelnika. Każdy popełnia błędy, czasem coś wychodzi lepiej, czasem gorzej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o tej metodzie, ale w sumie faktura po przecięciu i tak jest ładniejsza niż jakby robić ją samodzielnie :) Może kiedyś przetestuję, dzięki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie słyszałam o takim wykorzystaniu proszku do pieczenia, ale ciekawi mnie połączenie z liquidem, koniecznie pokaż efekty! :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że nigdy o tym nie słyszałam, ale pomysł wydaje się być bardzo interesujący!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie słyszałam o takiej metodzie, ale wydaje się być dość ciekawa. Mi osobiście efekt się podoba, ale może w rzeczywistości to wygląda gorzej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie słyszałam nigdy o tym o.O ale efekt jest całkiem niezły, przynajmniej na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda to bardzo realistycznie. :) Gdybym spojrzała na ostatnie zdjęcie i nie wiedziała że to z modeliny, pomyślałabym że to prawdziwa bagietka, świetnie! Zazdroszczę talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajna metoda. Jeszcze takiej nie widziałam :o

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesłyszałam jeszcze o takiej metodzie, ale napewno spróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Mieszałam proszek z Fimo Liquid i efekt był świetny :) Z wierzchu nic nie popękało, za to w środku masa miała strukturę jakby gąbki i idealnie imitowała chleb. Jedynym utrudnieniem jest to, że trzeba wypiekać w foremce :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny sposób ! Nigdy o nim nie słyszałam, ale bardzo mi się podoba, może gdyby nie dodać liquidu bardziej by popękały, a jeśli nie to zawsze samemu można zrobić wgłębienia, bo w środku wyglądają rewelacyjnie ;) A. Payne

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie słyszałam o tym sposobie ale wydaje się być całkiem przydatny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny post zapraszam na bloga: http://inloveewithdreamsss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Słyszałam już dawno o takim sposobie, ale jakoś nigdy nie spróbowałam. Efekt nie jest taki zły. ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)