sobota, 9 sierpnia 2014

Tutorial na wiśniową tartę z modeliny

Hej!
Dziś przedstawiam wam instrukcję na tartę z poprzedniego posta, mam nadzieję, że wam się przyda :)

Potrzebujemy:
- kremową modelinę
- czerwoną modelinę
- modelinę dowolnego koloru
- fimo liquid (opcjonalnie)
- suche pastele
- mąkę
- narzędzia do faktury: szczotkę do butów, igłę, folię aluminiową

1. Z modeliny dowolnego koloru, najlepiej z "odpadków" lub po prostu niepotrzebnej lepimy kulkę i rozpłaszczamy, tak aby uzyskać niski walec.



2. Kremową modelinę rozpłaszczamy. Najlepiej użyć trochę ciemniejszego koloru, ja zmieszałam modelinę taką jaka jest na zdjęciach, potem trochę rozjaśniłam.



3. Nasz walec kładziemy na kremowej modelinie i dociskamy, najlepiej powierzchnię na której lepicie posypać mąką, tak aby nic się nie przyklejało.


4. Beżową modelinę odcinamy.


5. I dociskamy.


6. Z tej samej modeliny lepimy wałeczek, rozpłaszczamy go, szerokość powinna mieć trochę większą wartość od wysokości podstawy tarty. Pamiętajcie o mące! W takie upały modelina może wam się przykleić do podłoża.


7. Szczotką do butów nadajemy fakturę.


8. Nakładamy pędzelkiem trochę suchych pasteli.


9. To samo robimy ze spodem naszego walca (podstawy tarty), czyli faktura i cieniowanie.
Najlepiej użyć brązowej pasteli przy obwodzie i jasnej w środku.


10. Teraz, ostrożnie bierzemy "rozpłaszczony wałeczek", który będzie brzegiem tarty, i dociskamy go dookoła podstawy. Możecie do tego użyć odrobinę fimo liquidu lub oleju (naprawdę mało!) aby wałeczek lepiej się przykleił.


11. Odcinamy resztę modeliny.


12. Teraz będziemy robić wgłębienia na brzegach, bierzemy nożyk (najlepiej tępy lub plastikowy, możecie użyć też wykałaczki) i lekko rysujemy pionowe linie. Ważne, żeby nie zrobić ich za bardzo głębokich i widocznych.

 Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale chodzi o to aby delikatnie przesuwać narzędzie, a nie dociskać całą jego długością. Pamiętajcie też, aby trzymając tartę, nie popsuć wystającego brzegu tarty! Najlepiej robić to trzymając tartę "do góry nogami" za kciuk i wskazujący palec i rysować wgłębienia drugą ręką.

Włóżcie szpilkę.



13. Z czerwonej modeliny uformujcie małe kulki. Zajmie wam to trochę czasu, ale warto ;)


15. Upieczcie tartę i kulki przez 5-7min w piekarniku. Kulki najlepiej piec w foli aluminiowej:


16. Upieczone kulki wymieszajcie z fimo liquid, możecie też dodać trochę czerwonej lub przezroczystej polewy.


17. Gotową masę wyłóżcie na tartę.


18. Ja musiałam dolepić jeszcze kilka kulek.



19. Wyjmijcie kremową modelinę, tę samą co przedtem, i uformujcie w cienki placuszek. Pokrójcie w kilka pasków (u mnie 6), użyjcie do tego np. noża, tak aby przeciąć modelinę za jednym razem.


20. Każdemu paskowi delikatnie nadajcie fakturę i pora na plecenie! Tego wam już nie wytłumaczę - zdjęcia zrobią to lepiej ;) Gotową plecionkę lekko pocieniujcie.




21. Plecionkę delikatnie (DELIKATNIE!!!) przełóżcie na tartę.


22. Resztek pozbądźcie się wykałaczką, dzięki niej ciasto będzie wyglądało bardziej realistycznie. Końcówki możecie dokleić na fimo liquid, plecionka słabo się przykleja przez mąkę i wypieczony spód.


23. Teraz możecie bardziej pocieniować plecionkę tam, gdzie jest wypukła, upiec i polakierować wystające nadzienie - gotowe :)




Z tarty jestem zadowolona, podobają mi się boki, ale nad plecionką jeszcze trochę muszę popracować... Następnym razem zrobię na pewno cieńsze paski :P

23 kroki to i tak lepiej od ostatnich 36 w tutorialu na ananasy... ale obiecuję, że następny tutorial będzie trochę krótszy i na pewno szybszy :) Może domyślacie się na co? Podpowiem - modelinowa klasyka...

PS: Oczywiście, jak zawsze, jeśli macie nowe pomysły na tutoriale to koniecznie piszcie :)

9 komentarzy:

  1. Świetny toturial, chociaż osobiście się nie odważę wypróbować, za mało talentu w rękach... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zrobi się trochę chłodniej to chyba spróbuję z tymi podpowiedziami zrobić "swoją" tartę :)
    A do następnego tuturialu... Obstawiam babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super tutorial! Skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny tutorial. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa instrukcja :)
    Modelinowa klasyka? Obstawiam donuty :3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję Wam za wszystkie komentarze!
Będę wdzięczna jeśli oprócz swoich opinii będziecie również pisać pomysły na nowe posty oraz na tutoriale!

Nie reklamujcie się - usuwam takie komentarze a to i tak bez sensu bo zawsze wchodzę na blogi komentujących! :)