Dzisiaj dla odmiany pokaże wam przepis na danie wytrawne, czyli risotto!
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, potrzebujecie tylko kilku składników, nie muszą być dokładnie takie jakie podaje. Możecie dodać marchewkę, paprykę, szpinak, co chcecie :)
Dodatkowo przepis jest bardzo łatwy - nie mam żadnego doświadczenia w gotowaniu, więc wam na pewno też się uda :P
Składniki na 4 porcje:
• 1,5 szklanki ryżo do risotto
• 3 szklanki bulionu (użyłam rosołu ;))
• połówka cebuli
• trochę oleju
• 1 bakłażan
• 1 cukinia
• połówka brokuła
• przyprawy (u mnie: słodka papryka, curry, pieprz, sól)
Przygotowanie:
1. Podgrzewam bulion na bardzo małym ogniu.
2. Warzywa myję, brokuła wcześniej dzielę na różyczki, a po umyciu gotuję ok.4 min.
<użyłam w końcu jednego bakłażana>
4. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę na małym ogniu, do momentu aż będzie szklista.
5. Dodaję ryż, czekam aż będzie lekko przezroczysty i w powietrzu będzie zapach prażonego ryżu.
6. Zaczynam dodawać bulion (musi się gotować), wlewam 1-2 łyżki wazowe i czekam aż się wchłonie. Powtarzam to kilka razy i staram się nie mieszać ryżu.
7. Po około 10 minutach dodaję cukinię oraz bakłażana, nadal dolewam gotujący się bulion.
8. Kiedy zużyję cały bulion, a ryż będzie całkowicie ugotowany, dodaję brokuły. Gdy już się podgrzeją, zdejmuję patelnię z ognia i gotowe ;)
Smacznego!